Forfatterarkiv: anker

ASR-dækning den 11/6 – 2015

Skærmbillede 2015-06-11 kl. 15.18.52

Så er Kalumborg også kommet med, den køre paralelt med Dutterhøj og ses på TS3 som radio brugere sender via dutterhøj.

Holte har også fået levet antenne og link radio med PC, håber den også snart kommer med. Det er sikkert flere som jeg i skrivende stund har glemt 🙂

Dækning den 4/4 – 2015

 

Som det kan ses så kommer stadig nye til. Især en stor tak til OZ1AWH som har sørget for en god dækning på Sjælland.

Skærmbillede 2015-04-04 kl. 19.20.02Bemærk at disse dæknings kort er lavet ud fra der der bør være håndbåren dækning. Mobil og fra hjemme QTH vil der være en væsentlig bedere dækning 🙂

 

Status for ASR nettet den 03.04.2015

Så vare det ikke længe inden  Bornholm kommer på med et link på frekvensen 434.950 som bla bruges til internet gateways  husk tone 82.5

03-04-15  >> Slagelse er taget i brug plus Rønnede  frekvensen er Slagelse 434.775 og rønnede 434.950 Mhz

Ringkøbing, der er problemer med at få den på systemet som det ser ud lige nu pga forstyrelsen fra en telemast

Spændende at se der fortsat kommer flere på. Der er især kommet mange TS3 brugere på.

ASR-18012015Dutterhøj er kommet til som en af de lidt størere. Linket i Støvring har ikke været QRV i længere tid, så den har jeg taget af kortet.

Ringkøbing OV1REP køre også i test fasen, så den håber vi også snart vil give noget liv i Ringkøbing området.

Det skal endnu engang bemærkes. Det er ikke givet at alle ASR repeatere og Links er i samme gruppe (rum) det er op til den enkelte Repeater / link ejer at bestemme hvilken gruppe man er koblet sammen med. Men et er fældes, man kan nå dem alle via mobil/pad/computer.

Hvornår Analog er bedre en Digital.

Digital vs analog

Dette er den klassiske billede af hvorfor man bør vælge Digital radio for lydens skyld. Som det ses er Digital bedre en FM i mellem området af afstanden til en repeater. Men i ved god signalstyrke og ved meget svage signal er FM bedere. Når signalet er kraftig, har vi en meget god stemme genkendelse og rolig og fin modulation. Ved meget svage signal er FM meget støj fyldt, men signaler forsvinder ikke pludseligt og går over i nogen digitale lyde.

Analog laver vi af udfaset radio udstyr samt en PC vi alligevel ikke bruger så tit. Radioen kan også være en vi har stående på hylden.

Som nævnt andre steder, så var vor ide med ASR at det primært i begyndelsen var for at vi kunne bruge vore håndradioer med lav effet i stedet for at skulle sidde i det radio rum som vi ikke mere har.

Her i Thy har vi fået lavet vore repeater som small celler, altså små egoist repeatere vi har inden for 5km, Det betyder at vi primær operer inden for det makerede områder, så vor lydkvalitet er bedre en hvis vi havde brugt en Digital radio.

 

Hvad er ASR + ts3

Jeg vil prøve at forklare hvad vores ide er med Analog Software Repeater.

Men allerførst baggrunden for hvad der satte det hele i gang.

Det blev kendt for nogle år siden at vores nuværende placering for 2m og 70cm repeater ville blive lukket ned. Spørgsmål: Hvad gør vi så?

Reolen var fyldt med gamle erhvervsradioer primært til 430 Mhz. Kan vi ikke bruge dem til noget?

D-star er koblet sammen via netværk kunne det videreføres til analog?

Med disse spørgsmål og facts i baghovedet kom projekt ASR i gang.

Ideen har været at få dækning af håndstationer på en nem og billig måde. Det skulle kunne bygges af udtjent radioudstyr.

Da de høje master bliver svære og svære at være i samt de ikke løser problemt med håndbåren dækning. Selv om der er en høj repeater inden for 10 km er det ikke givet at det giver tilfreds stillende dækning af håndstatioen fra sofaen med lav effekt.

Dernæst skulle det være så alle kunne være med, dvs. at prisen for at købe en radio skulle være lav. I det tilfælde her kan man jo altid købe en Baufing til ca. 300 kr, nogen gange endnu billigere. + ikke mindst mulighederne for at kunne bruge udfaset radio udstyr.

Repeateren eller linkene skulle være permanet linket sammen, i stedet for at brugeren skal kunne linke til forskellige eller unlinke så er dette udstyr så billige og der findes så mange Palle repeater rundt om i landet, så der er rig mulighed for at skifte til en anden lokal repater hvis man vil tale lokalt.

Det kunne jo træffe at en anden amatør på samme repeater ønsker at følge med på det “net” som repeateren er koblet op på.